Medisinske sannheter er ferskvare

medisinsk vitenskapLege og førstelektor ved Høgskolen Stord/Haugesund Jan Helge Halleraker stiller seg i siste nummer av Dagens Medisin spørsmålet om vi kan stole på den medisinske forskningen? Etter å ha praktisert som lege i forskjellige stillinger gjennom 33 år er han kommet fram til at ”medisinske sannheter kommer og går.” Som en kuriositet nevner han at det er ikke alt for lenge siden pasienter ble anbefalt å røyke såkalte ”astmasigaretter.” Det var på 50-tallet, men kan vi egentlig stole på dagens medisinske vitenskap? 

Fra skolemedisinsk hold hører vi alt for ofte at komplementære behandlingsformer kun baserer seg på tro, mens skolemedisinen derimot bygger på kunnskap, vitenskap og sannhet. Slik er det ikke. For det første finnes det masse god forskning på områder som homeopati og akupunktur. For det andre må vi ikke gå i den fellen å tro at vitenskap og viten er det samme. Det er det dessverre alt for mange som gjør. Både akademikere og legfolk. Vitenskap innebærer ”en søken etter viten.” Det er en viktig nyansering.

Eller som lege Anders Danielsen Lie så elegant formulerte det i sin kritiske artikkel etter TV programmet Folkeopplysningen ”Medisin er et skjørt fag, vitenskapelig sett, med store metodeproblemer på alle nivåer. Sannheter er ferskvare.” Det er befriende når leger tar bladet fra munnen.

Den anerkjente legen og matematikeren John Ioannidis, en av verdens fremste eksperter på medisinsk forskning, uttalte i et intervju under tittelen ”Lies, Damned Lies and Medical Science” at opp mot 90 prosent av publisert medisinsk informasjon som leger baserer seg på kan være feil.

Et annet viktig moment når det gjelder tilliten til medisinsk forskning er tendensen til at forskning med uønsket resultat aldri publiseres, men legges i skrivebordsskuffen. Det burde stilles krav om at all forskning skal offentliggjøres. Dette gjelder særlig studier som er relatert til skolemedisiner og effekten av disse.  I New England Journal of Medicine fra 2008 sammenlignet man studier med positivt og negativt resultat. Det viste seg at 36 av 37 studier som viste positiv effekt av pillene fikk innpass i medisinske tidsskrifter. Av 36 negative studier ble bare 14 publisert, og 11 av dem på en måte som kunne gi inntrykk av bedre effekt enn det var dekning for!

Forskning er bra og nødvendig, men man skal ikke ta alt som seiler under flagg som ”vitenskap” og ”seriøs forskning” for god fisk. Dr. Halleraker understreker hvor viktig det er med kritisk tenkning og at man alltid må vurdere motivasjonen til de ulike aktørene i forskningsprosjekter. Generelt kan sies at bevisstheten rundt dette er økende, men det er fortsatt en lang vei og gå. Særlig i forhold til hvem som finansierer forskningen, og eventuelle økonomiske gevinster som ligger og venter i andre enden.

Når det gjelder spørsmålet om vi kan stole på medisinsk forskning konkluderer Dr. Halleraker: ”Mye mindre enn vi liker å tro.”

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s