Misbruk av meta-analyser mot homeopati

Lege og forsker Robert Hahn

Lege Robert Hahn

Den svenske legen og tidligere forskningssjef ved Universitetet i Lidköping Robert Hahn har gjennomført en faktabasert gjennomgang av hvordan forskjellige forskere har kommet frem til svært ulike konklusjoner i sine meta-analyser av eksisterende homeopatisk forskning. Meta-analyser er etter Hahns oppfatning lenge blitt misbrukt som bevis for at homeopati ”ikke virker.»En meta-analyse beskriver en systematisk gjennomgang og tolkning av et større antal forskningsstudier. I 1997 konluderte Klaus Linde og hans forskerteam, på bakgrunn av en gjennomgang av 89 kliniske studier på homeopati, med at homeopati har en statistisk signifikant positiv effekt ut over placebo. Dette provoserte nok mange motstandere av homeopati, og senere har andre meta-analyser kommet til stikk motsatt resultat. Disse er ofte brukt i den offentlige debatt som bevis for at homeopati ”ikke virker.”

Robert Hahns artikkel avslører imidlertid at meta-analyser er verktøy som altfor lett kan manipuleres ved enten å ekskludere deler av grunnlagsmaterialet eller på andre måter manipulere med statistiske modeller. Hahn peker dermed på nødvendigheten av en høy etisk moral hos forskerne som utfører analysene. Desverre ser vi alt for ofte at forskere har en egen agenda eller fordommer som gjør at de allerede fra start av er ute etter å få frem et ønsket resultat.

I resultatene fra de tre mest kjente meta-analysene som konkluderer med at homeopati ikke har noen effekt ut over placebo (Edzard Ernst, Shang et al., Cucherat et al) har man rett og slett bare sett bort fra mellom 90-95% av de randomiserte og kontrollerte studiene som er med i Lindes analyse, og som oppfyller nødvendige viteskapelige krav. Dette er begrunnet med at studiene enten er for små, ikke ”oppfyller kriteriene”, eller så er ikke eksklusjonene begrunnet i det hele tatt.

Les også Robert Hahn:  Min vetenskapliga artikel om homeopati

Hele artikkelen kan leses her (mot betaling):  http://www.karger.com/Article/FullText/355916

Gratis abstrakt:   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24200828

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s