Komplementærmedisin er kostandseffektivt

legeI EU legges det stor vekt på sammenhenger mellom helse og økonomi når man diskuterer fremtidens helsetjenester. En ny forskningstudie fra Nederland som er gått over 6 år viser at pasienter som bruker en lege med tilleggsutdannelse innen komplementær og alternativ medisin (KAM) har i gjennomsnitt 10% lavere helseutgifter en de som bruker en lege med kun konvensjonell utdannelse. Studien viser samtidig at pasienter i en KAM praksis verken lever kortere eller lengre enn pasienter i en tradisjonell praksis.

Studien er basert på analyser av kostnader og dødelighet i perioden 2006 – 2011 fra det Nederlandske forsikringsselskapet Agis. Datagrunnlaget inneholdt opplysninger fra hele 9126 legepraksiser, hvorav 9016 konvensjonelle og 110 KAM. Majoriteten (64%) av KAM tilbudene var antroposofiske leger, akupunktører og homeopater.

Resultatene av studien bekrefter at det er tilstrekkelig med bevis for at KAM er kostnads effektivt sammenlignet med konvensjonell medisin, noe som burde rettferdiggjøre en større vektlegging av KAM både blant helsearbeidere og politiske beslutningstagere. Studien er publisert i BMJ og kan leses her

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s