Kjøp homeopatiske medisiner i nettbutikk

Fra 1. januar 2021 vil homeopatiske medisiner (HM) kunne selges i egne godkjente «LUA» utsalg som Arnika.no. Men det er ikke helt «fritt frem», som mange synes å tro.

Vanlige homeopatiske medisiner som har registrering i Norge kan altså fra nyttår også kjøpes andre steder, og ikke bare på apotek. Men i denne sammenhengen er det noen punkter det er viktig å få med seg:

  • HM er fortsatt klassifisert som legemidler.
  • Gjelder kun HM med egne resistrering.
  • Alle HM kan fortsatt også bestilles på alle apotek – Merk: apotek har leveringsplikt.
  • HM uten egen registrering*, krever et såkalt godkjenningsfritak fra lege, og kan kun bestilles på vanlige apotek.

«LUA»-utsalg

For å kunne selge legemidler utenom apotek (LUA) må utsalget få en egen godkjenning fra Mattilsynet. Når det gjelder HM så blir www.arnika.no et LUA-hovedutsalg med landets største utvalg og rask levering.

Andre utsalg

Vi vil nok forhåpentligvis også se at noen helsekostbutikker kommer til å føre et lite utvalg av de mest brukte HM. P.t. er det ingenting som tyder på at HM vil bli tilgjengelig i dagligvarebutikker med det første. Salg av HM fra klinikk er fortsatt ikke tillatt.

*Registrering

I denne sammenhengen er det nødvendig å si noen ord om dagens registreringsordning for HM:

I Norge kreves det at alle legemidler har en såkalt registrering, en markedsføringstillatelse fra Statens Legemiddelverk (SLV). Inntil sommeren 2017 hadde HM et generelt fritak fra denne registreringsordningen, og alle HM kunne selges via apotek uten resept. Sommeren 2017 ble imidlertid dette fritaket for HM opphevet. I dag trenger hver eneste HM som skal selges uten resept en egen registrering. En slik registrerings-søknad til SLV krever betydelige ressurser i form av tid og penger. I Norge er det i dag derfor «bare» omkring 420 HM med egen registrering, og som dermed kan selges i egne LUA-utsalg som Arnika.no.

For spørsmål om bestilling og levering av HM; se www.arnika.no eller ta kontakt med NNS/Arnika.no på telefon 32240550 eller post@arnika.no